İnancı mirasımız; düşleri, gerçeğe dönüştürülmek üzere görevlerimiz olan Serdar Can ölümsüzdür!

Tarihten geliyor ve tarihe gidiyoruz. Yapıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Özgür geleceğe olan inancımızın üzerimize yüklediği sorumluluklar andaki pratik sorumluluklarımızı ortaya koyuyor. İşte bu sorumluluğu yüklenerek, inancını kaybetmeden düşlerini ve anılarını bizlere miras bırakan bir güvercinimizi daha uğurluyoruz. Yüreğimizin bir parçasını daha düşler diyarına ölümsüzlerimizin arasına gönderiyoruz. Her adımında kavgaya olan inancın adını okuduğumuz Serdar Can’ı apansız bir şekilde kaybetmenin acısını taşıyor, onun düşlerini sorumluluk haznemize dolduruyoruz.

Partizan geleneğinin yürek işçisi Serdar Can, yaşamı boyunca devrimci geleneğin değerli isimlerinden biri olarak yaşamını bu davaya adamıştır. Küçük yaşlarda Proletarya Partisinin talimat ve görevleri doğrultusunda Amed ve Urfa bölgesinde kırsal alanda gerilla faaliyetine katılmış ve yaralı yakalanarak tutsak düşmüştür. Yaşamı boyunca devrim mücadelesini ileriye taşıyacak birçok eyleme katılan, bedel ödeyip bedel ödeten Serdar Can, yaşamını üretime adayarak yazınsal ve düşünsel anlamda Türk,Kürt, Ermeni ve çeşitli milliyetve inançlardanTürkiye halkına birçok değer bırakmıştır. Özellikle 1980’de Amed Zindanlarında İbrahim Kaypakkaya’nın destanlaşan direnişini devralarak kavga sloganlarını haykırmış, Cunta koşullarında Türkiye tarihine not düşecek bir gerçekliği bizlerle buluşturmuştur. İşkence ve zulmün en çetrefilli koşullarında Faşist Türk devletinin resmi tarihine neşter vuracak bir eseri ezilenlerin haznesine, toplumsal öfkesine kazandırmıştır.

İbrahim Kaypakkaya’nın Türk devletinin Ermenilere dönük soykırım tespitlerini edebiyatı ile buluşturan Serdar Can idam hükmü ile tutsak bulunduğu Amed zindanlarında Ermenilere ilişkin ilk yazılı eser olan “Nenemin Masalları”nı geleneğimizle buluşturmuştur. Zindandan firar etmek için tünel eyleminin yapıldığı esnada yazılı hale getirdiği bu çalışma Türkiye’de Ermenilere dönük ilk çalışmalardan biri olması açısından büyük bir cüreti ifade etmektedir. Ermeni Soykırımını anlatan Nenemin Masalları isimli eseri ile Türkiye’de ilk defa Ermenilerin yaşadıklarını yazılı hale getirmişti. Can’ın Amed zindanlarına ilişkin de bir çalışması bulunmaktadır. Bu çalışmayı Türkiye halkına buluşturmayı kendimize görev biliyoruz.

Hayatında üretmekten ve emekten başka bir şey bulunmayan, mütevazı kişiliği ve birikimi ile her zaman kolektifimize katkılar sunan Serdar Can inancını ve mirasını taşımaya söz veriyoruz. Onun görevleri görevimiz, onun inancı inancımız olarak bizlere ağır misyonlar yüklemektedir.

Ailesinin ve yakınlarının acılarını paylaşıyoruz. Onun son süreçte Nubar yoldaşımızın ardından dile getirdiği “Komutan Cephede Komutandır” sloganını perspektif ediniyor, anılarını mücadelemizde yaşatacağımıza söz veriyoruz.

 

PARTİZAN

18 Eylül 2017